Prejudicis

Un dels temes que s’han posat a debat en el fòrum de de l’assignatura és el dels prejudicis, i sobre la seva raó de ser, la pregunta gira en torn de si són innats o si són adquirits i construits socialment. Al meu parer, no són innats ja que no desconfíem d’una persona quan acabem de nèixer, es a dir que basats en una cultura concreta en la que som educats, els pensaments i valors que conformen la nostra identitat es van moldejant i donant forma a les nostres opinions, valors, pors, etc…

Com alguna companya ha explicat, una de les maneres de començar a tenir prejudicis, té com a orígen la por basada en alguna mala experiència, es pot donar degut a que hem sigut atracats al carrer per un magrebí, o per alguna pesona que pertanyi a un col·lectiu o ètnia a la que s’associa amb nivells socioeconòmics baixos, llavors inevitablement es produirà per part nostra una relació entre la persona que ens ha atracat i totes les persones del mateix col·lectiu, la qual cosa produeix una reacció de temor o de desconfiança cada vegada que ens creuem amb ella pel carrer.

Ara bé, es pot culpar a la persona que té aquests prejudicis? Jo crec que per començar s’ha de tenir en compte, que possiblement ens serà inevitable tenir aquests prejudicis, i per tan esta en la nostra mà deixar-nos o no deixar-nos influenciar per ells, es a dir, que si lluitem contra ells poden arribar a ser vençuts, i per tant si que es en gran part una responsabilitat personal el deixar-nos influenciar per aquests.

Pero si, com ja he dit, considero que som nosaltres mateixos els que hem de lluitar contra els nostres prejudicis, tambe crec que els mitjans de comunicacio no ajuden gaire a l’erradicació d’aquests prejudicis. En el llibre que vam llegir de sociologia “La Deseducación” de Noam Chomsky, explica com s’aconsegueixen perpetuar les desigualtats, mitjançant precaries ajudes socials a col·lectius necessitats. Una altra eina és la por. S’inculca aquesta por per part dels mitjans de comunicacio, i resulta terriblement efectiva, actuant com a propaganda pel sistema.

Que podem fer per lluitar contra aquests prejudicis? Al meu parer, si aquests prejudicis s’adquireixen socialment, tambe es socialmente com els hem d’erradicar, familiaritzant els nens desde l’escola amb les diferents cultures, promocionant tot allò que es interessant i divertit, per a poc a poc anar-les introduint en el nostre dia a dia fins a donar per fet que no som persones millors ni pitjors per la nostra ètnia o procedència.

Per acabar, voldria fer una reflexió, té relació amb el tema de la crisis econòmica, tinc una amiga que es sueca i parlant sobre aixo em va explicar el seu punt de vista, ells ens veuen en una mala situacio economica, de les pitjors d’Europa de fet. Es possible que despres de tant de temps sent els que tenim els prejudicis, que començem a ser les victimes d’aquests, o creiem que pel fet de ser europeus n’estem exemptes? Jo crec que no, i possiblement aixo ens ensenyaria a ficar-nos a la pell d’aquelles persones a les que hem prejutjat amb anterioritat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s